ERDH start pilot vermogensanalyse in de strijd tegen netcongestie

Netcongestie vormt een groot risico voor de continuïteit van de bedrijfsvoering van overheidsorganisaties. Om zicht te krijgen op het energieverbruik is EnergieRijk Den Haag gestart met een analyse van het afgenomen vermogen en het gebruik van elektriciteit van overheidsgebouwen. In eerste instantie betreft het een pilot bij twee gebouwen.

Voorbeeld van een registratie van vermogensgebruik
Beeld: ©RHDHV
Voorbeeld van afgenomen vermogen. Per kwartier wordt het gebruik geregistreerd. Geconstateerde onregelmatigheden vormen onderwerp van gesprek met gebouwbeheerders. Samen met hen gaan we op zoek naar mogelijkheden om de pieken in grootte of tijd te beïnvloeden.

Netcongestie toenemend risico

Net als elders in het land vormt netcongestie een toenemend risico. Ook in Den Haag zal dit naar verwachting de komende jaren het geval zijn. Steeds meer gebouwen in Den Haag maken gebruik van zonne-energie en warmtepompen. Daarmee lopen we tegen de grenzen aan van de kabels en leidingen in de stad.

Bestaande contracten niet altijd aanpasbaar

Gebouweigenaren en gebruikers hebben in hun energiecontract afspraken gemaakt over het vermogen dat zij van het net kunnen afnemen. Gelet op de drukte op het elektriciteitsnet wordt het steeds moeilijker om deze bestaande contracten uit te breiden. Deze beperking vormt voor de geplande renovaties voor de ERDH-panden naar een ‘Paris Proof-niveau’ een grote uitdaging.

Meten is weten

Door minutieus het huidige gebruik te onderzoeken willen we verkennen welke panden in de toekomst mogelijk problemen gaan ondervinden van netcongestie en bekijken we ook op welke wijze bestaande contracten zo optimaal mogelijk gebruikt kunnen worden. We doen dit door per kwartier het afgenomen vermogen te bekijken en op basis hiervan een analyse van het gebruik te maken.

Eerste resultaten

We zijn begonnen met een pilot voor Muzenstraat 31 en Bezuidenhoutseweg 20. De eerste resultaten laten vooralsnog een aantal opmerkelijke waarden zien, zoals pieken in het gebruik die niet direct verklaard kunnen worden.

Op basis van de meetwaarden worden gesprekken gevoerd met de gebouwbeheerders om te bekijken of deze pieken in de toekomst in grootte of in tijd beïnvloed kunnen worden. Ook constateren we op basis van onze metingen dat het gebruik van installaties verder geoptimaliseerd kunnen worden. Zo laten de meetwaarden we bijvoorbeeld op feestdagen zien dat installaties niet altijd afgestemd zijn op het verminderde verbruik op die dagen.

Te renoveren gebouwen eerst onderzoeken

Na de pilot gaan we ook het elektriciteitsverbruik van de overige panden in het ERDH-werkgebied onderzoeken. De resultaten van eerdere vermogensanalyses, en zo mogelijk ook quick wins, nemen we mee in de gesprekken met gebouwbeheerders. In eerste instantie starten we met de gebouwen waarvoor renovaties zijn gepland die nu al in de buurt komen van het maximale in contracten vastgelegde vermogensgebruik.