Gebiedsgerichte aanpak WKO-koppeling Bezuidenhoutseweg 30 inspireert Facilicom
Weblogs en interviews
Tijdens het gesprek met Shahid Talib, Algemeen Directeur Breijer en Nathan de Ridder, Facilicom directeur PPS, Management en Advies kijken we uit over de Rotterdamse Waalhaven. Aanleiding voor het gesprek vormt de deelname van Facilicom aan de ERDH-Adviesraad als DBFMO-partij van Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag. Onlangs is hier een innovatieve Warmte-Koude-Opslag-koppeling tot stand gebracht met het naastgelegen Bezuidenhoutseweg 20.

Facilicom draagt 30 jaar zorg voor Bezuidenhoutseweg 30
Shahid Talib toont trots het glas waardoor we in het Rotterdamse kantoor over de Waalhaven naar buiten kijken dat is voorzien van een innovatieve verflaag die werkt als een extra isolatielaag en bovendien vrijwel alle UV-straling tegenhoudt. Hiermee is het een stuk eenvoudiger geworden om de klimaatinstallaties in het pand in balans te brengen.
Als Nederlands familiebedrijf levert Facilicom een breed scala aan diensten in Nederland en België op facilitair gebied zoals schoonmaak, beveiliging en catering en op het gebied van gebouwen, installeren van techniek, verduurzamen en vastgoedbeheer. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft Facilicom met een Design, Build, Finance, Maintain en Operate-overeenkomst (DBFMO) voor 30 jaar gecontracteerd voor het beheer en behoud van Bezuidenhoutseweg 30.
Rijksmonument Bezuidenhoutseweg 30 was voorheen door het ministerie van Economische Zake in gebruik. Tegenwoordig zijn onder andere het Sociaal en Cultureel Planbureau, het Centraal Planbureau en het Planbureau van de Leefomgeving in het pand gehuisvest.

WKO-koppeling voorbeeld voor andere integrale energietransities
Nathan de Ridder benadrukt in het gesprek dat ‘samen werken aan een betere leefomgeving voor iedereen’ van Facilicom geen loos management statement is, maar een levend vertrekpunt vormt voor alle handelen van het familiebedrijf. Dat uit zich niet alleen uit in de wijze waarop vastgoed wordt beheerd, maar vertaalt zich ook in de keuzes zoals een all electric bedrijfswagenpark of in samenwerking met andere partijen om zo slim gebruik te maken van bijvoorbeeld een WKO. Shahid vult aan: “Als een ziekenhuis dat wij beheren overdag pieken in het energiegebruik heeft, waarom zou dan diezelfde WKO ook niet ingezet kunnen worden voor naastgelegen woningen die in de avond gebruikspieken kennen? Door breder te kijken vind je op gebiedsniveau in samenwerking met andere partijen oplossingen.”
Nathan was nauw betrokken bij de koppeling van de Warmte-Koude-Opslag (WKO) van Bezuidenhoutseweg 20 en 30, een koppeling die over het dak tot stand werd gebracht. Hij benadrukt dat deze WKO-koppeling niet op zichzelf staat. Nathan: “Bij de WKO-koppeling met Bezuidenhoutseweg 20 gaat het om integrale energieoplossingen waarbij het in samenhang inzetten van de WKO, maar ook warmtepompen en de inrichting van elektrische installaties een rol spelen. Zo hebben we een innovatieve, gebiedsgerichte energieoplossing tot stand gebracht die we monitoren en zo nodig op afstand ook vanaf onze locatie aan de Rotterdamse Waalhaven kunnen ingrijpen bij storingen of calamiteiten.”

Inspiratie opdoen in de ERDH-Adviesraad
Nathan: “In de ERDH-Adviesraad delen we innovaties zoals de WKO-koppeling tussen Bezuidenhoutseweg 20 en 30 en we halen op wat er speelt, zoals het vraagstuk van netcongestie. In de adviesraad delen we ervaringen en verbreden we onze blik. Dat draagt ook bij aan het realiseren van aanpakken voor de energietransitie bij andere opdrachtgevers. We staan immers allemaal voor dezelfde opgave om te bouwen aan een klimaatneutrale energievoorziening.” Shahid ziet vooral het delen van ervaringen en het elkaar inspireren als kracht van de ERDH-Adviesraad.
De ERDH Adviesraad bestaat uit vertegenwoordigers van:
- Unie van Waterschappen
- SER
- Raad voor de Rechtspraak
- Nationale Politie
- Aiber
- Koninklijk Huis
- Invesis
- Facilicom
- BNG
- Haaglanden Medisch Centrum (aspirant lid)
- Haagse Hogeschool (aspirant lid)
- Hogeschool InHolland (aspirant lid).
Nathan de Ridder: Laten we het vooral samen doen, dat geldt voor het energievraagstuk, maar ook voor het maatschappelijk welzijn van iedereen in de samenleving.
Energietransitie raakt ook maatschappelijk welzijn.
Shahid heeft in 2022 de overstap gemaakt naar Facilicom/Breijer. De in zijn ogen Rotterdamse/Schiedamse no-nonsense werkhouding sprak hem aan; we doen waarin we geloven en we doen niet aan ‘green washing’. Duurzaam vatten wij als groep van bedrijven op als meer dan alleen energietransitie of circulariteit. We werken ook aan sociale duurzaamheid, zoals met onze betrokkenheid bij maatschappelijke ondersteuning van organisaties zoals WMO-Radar in Rotterdam en Kracht in Den Haag. Nathan vult aan: “Laten we het vooral samen doen, dat geldt voor het energievraagstuk, maar ook voor het maatschappelijk welzijn van iedereen in de samenleving.”
Meer weblogberichten
Reactie toevoegen
U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.
Reacties
Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.