ERDH-masterclass nieuwe energiewetgeving stemt hoopvol om klimaatdoelen te halen
Tijdens een goed bezochte masterclass gaven Jacco Karens en Jeanine Zwalve-Erades mooie inzichten in nieuwe energiewetgeving. De deelnemers waren collega’s van de drie partners binnen ERDH: de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland en het Rijksvastgoedbedrijf.

Nieuwe Energiewet, veranderende energiesystemen
De nieuwe Energiewet gaat de bestaande gas- en elektriciteit wetten vervangen en benadrukt het veranderende energiesysteem. De energie is niet langer fossiel maar hernieuwbaar, de productie niet continue maar fluctuerend en de inrichting niet langer centraal maar decentraal. Zie hier de uitdagingen die de nieuwe wet tracht te vangen in kaders die partijen moeten faciliteren en waarmee zij rekening hebben te houden bij het vormgeven van de energietransitie. Partijen die ook te maken krijgen met nieuwe rollen zoals die van gebruiker naar actieve gebruiker en van netbeheerder naar systeembeheerder.

Kansen om netcongestie aan te pakken en meer
De nieuwe wet biedt de systeembeheerder mogelijkheden om de netcongestie aan te pakken, meer mogelijkheden voor consumenten en bedrijven om zelf actief te worden in energiegemeenschappen, betere garanties voor veilige data-uitwisseling tussen netbeheerders, energiemaatschappijen en afnemers en biedt betere bescherming bij contracteren, opzeggen en transparantie van voorwaarden.

Ook nieuwe Wet collectieve warmte
Parallel aan de nieuwe Energiewet is ook de Wet collectieve warmte (WtW) in ontwikkeling. Mogelijk wordt deze ook al in januari 2026 van kracht, afhankelijk van de behandeling in de Tweede Kamer. Deze wet zal onder andere gevolgen hebben voor het eigenaarschap van stadsverwarmingsnetwerken aangezien hierin is opgenomen dat er een publiek meerderheidsbelang zal zijn.
Meer mogelijkheden voor delen en opslaan van energie?
De deelnemers waren vooral geïnteresseerd in de mogelijkheden die de nieuwe energiewet biedt voor het delen en opslaan van energie in relatie tot de zorgen over de netcongestie in de Haagse regio. Ook klonken zorgen door over de wijze waarop de prioritering van aanvragen van aansluitingen of wijzigingen in de aansluitwaarden binnen de nieuwe wet vorm zullen krijgen. Mogelijk kunnen binnen de nieuwe wet wel vermogens worden gedeeld binnen vastgoedportefeuilles van organisaties als het RVB of gemeente. De nieuwe Energiewet is al aangenomen door beide Kamers en zal naar verwachting 1 januari 2026 ingaan.

Beter benutten en delen van overcapaciteit?
Tijdens de afsluitende brainstorm werden kansen gedeeld voor de vastgoedportefeuilles van de deelnemers. Uit deze praktijkreflectie kwamen verschillende ideeën over het beter benutten en delen van de overcapaciteit van aansluitingen en de overproductie van hernieuwbare energie. Deze ideeën sluiten aan bij de inzet van ERDH om gebouwen een grotere rol te laten spelen in de verduurzaming van gebieden en zullen nader worden onderzocht in het programma.
Met deze masterclass nieuwe energiewetgeving en andere initiatieven verkent EnergieRijk Den Haag mogelijkheden om zo onze ambities op weg naar klimaatneutrale overheidsgebouwen in Den Haag te realiseren.