Hogeschool Inholland vol ambitie op weg naar CO2-neutrale vastgoedportefeuille in 2035

Weblogs en interviews

Binnenkort wordt hogeschool Inholland lid van de Adviesraad van EnergieRijk Den Haag. Mijn kennismaking met directeur Facilitaire Zaken & Vastgoed Monique Koelewijn valt samen met de start van de aanpassingen aan de klimaatinstallaties van de vestiging Theresiastraat in Den Haag.

Beeld: ©InHolland
Directeur Facilitaire Zaken & Vastgoed Monique Koelewijn

Flinke verlaging CO2-footprint

Inholland is met ruim 26000 studenten een van de grotere hogescholen in Nederland met vestigingen in Alkmaar, Amsterdam, Delft, Den Haag, Dordrecht, Haarlem en Rotterdam. In totaal moet ruim 200.000 bruto vloeroppervlak (BVO) verwarmd en gekoeld worden. De Haagse vestiging aan de Theresiastraat telt 13.000 BVO, beschikt over een Warmte-Koude-Opslag (WKO) en is aangesloten op de stadsverwarming als back-up-voorziening.

Het uit 2002 daterende gebouw aan de Theresiastraat is toe aan planmatig onderhoud waardoor de CO2-footprint verder omlaag wordt gebracht. Gemeten vanaf referentiejaar 1990 is de afdruk van het totale bezit van Inholland al met 54% gedaald. Ook gelet op de verwachte landelijke daling van de instroom van studenten zal die afdruk op termijn verminderen. De komende jaren zullen verdere maatregelen worden getroffen zodat alle vestigingen van Inholland in 2035 geheel CO2-neutraal kunnen worden.

Beeld: ©Inholland
Inholland vestiging Theresiastraat

Businesscase voor zonnepanelen rond

Aan de verduurzaming van het vastgoed van Inholland wordt al jaren gewerkt. Vaak worden gebouwoplossingen gevonden, in een enkel geval wordt ook gekozen voor een gebiedsgerichte oplossing, zoals bij de vestiging aan de Posthumalaan in Rotterdam waar vanwege ruimtegebrek de Warmte-Koude-Opslag op het perceel van de naastgelegen woningbouwcorporatie werd aangelegd en werd overeengekomen om deze, ook gelet op verschillende gebruikstijden, gezamenlijk in gebruik te nemen. De komende jaren wordt ledverlichting uitgerold in alle vestigingen, wordt geïnvesteerd in hernieuwbare energiebronnen zoals zonnestroom en worden gebouwbeheerssystemen vervangen. Die nieuwe systemen zullen een intelligenter energiegebruik mogelijk maken. Onbenutte ruimtes zullen niet langer energie vergen, maar alleen indien deze daadwerkelijk worden gebruikt worden verlicht, gekoeld of verwarmd.

Monique: “Voor zonnepanelen konden we jarenlang de businesscase vanwege de schaal waarop wij energie inkopen niet rondkrijgen, maar met het besef dat we als onderwijsinstelling ook een verantwoordelijkheid hebben om bij te dragen aan een duurzame samenleving en de hogere energietarieven, zullen we in de naaste toekomst ook investeren in deze vorm van hernieuwbare energie.”

Monique Koelewijn over deelname aan de ERDH-Adviesraad: We weten wat we weten, maar als je niet weet wat je had kunnen weten, loop je het risico dat je kansen mist.

Deelname aan ERDH-Adviesraad biedt kansen voor onderwijs en onderzoek

Inholland heeft een duidelijk beeld van de toegevoegde waarde van toetreden tot de ERDH-Adviesraad. Monique: “Samen met onze lector Gebouwde Omgeving Perica Savanović kwamen wij tot de conclusie dat deelname aan de Adviesraad interessant is voor onze eigen kennisontwikkeling ten behoeve van het beheer en onderhoud van ons vastgoed, maar ook waardevol kan zijn voor de inrichting van ons onderwijs en onderzoek.”

Met die deelname aan de Adviesraad van EnergieRijk Den Haag ziet Monique ook mogelijkheden voor studenten om zich te bekwamen in gebiedsgerichte aanpakken die ERDH bepleit, bijvoorbeeld voor studenten van de opleiding Landscape and Environment Management van de vestigingen in Delft en diverse techniekopleidingen in Alkmaar en Haarlem. Ook zouden studenten uit verschillende opleidingsrichtingen kunnen deelnemen aan onderzoeksprojecten waarin vanuit verschillende perspectieven gebiedsgerichte energietransities wordt bestudeerd. Verder is Monique benieuwd naar de mogelijke toepassingen energie-opslagsystemen zoals batterijen want ook Inholland zal op termijn aanlopen tegen de beperkingen van het huidige elektriciteitsnetwerk. Monique: “De upgrade van onze laadpalen in de parkeergarage naar moderner versies, zit er vooralsnog niet in vanwege netcongestie in Den Haag. Ik sluit op termijn het gebruik van batterijen bij onze vestigingen niet uit als dat kan bijdragen aan het dempen van de pieken in ons gebruik en ons kan helpen om hernieuwbare energie op te slaan. ”

Beeld: ©Inholland / cepezed
Aanzicht van duurzaam en flexibel onderwijs gebouw van Inholland in Amsterdam

Nieuwbouw in Amsterdam voorbode voor duurzame vastgoedportefeuille in 2035

Monique voelt zich ook persoonlijk betrokken bij het duurzaam gebruik van onze planeet: “Fossiel is eindig. Als onderwijsinstelling moeten we dat ook echt uitdragen, zowel in onderwijs, bedrijfsvoering en onderzoek. Ik ben bijzonder trots op ons nieuwe gebouw in Amsterdam met een onder andere een groen dak met waterbuffering, WKO, veel groen, zonnepanelen in de gevel, een energiezuinig gebouw dat nagenoeg energieneutraal is en tegelijkertijd maximaal flexibel is om aan huidige en toekomstige onderwijsbehoeften te kunnen voldoen. We hebben de ambitie om in 2035 al onze gebouwen CO2-neutraal te maken. Persoonlijk zou ik het interessant vinden om onze gebouwen ook qua stroomvoorziening in ruimten draadloos te maken zodat we nog flexibeler kunnen inspelen op toekomstige onderwijs- en onderzoeksbehoeften van onze studenten en medewerkers. In ons nieuwe gebouw in Amsterdam doen we ervaring op hoe we hieraan invulling kunnen geven. Die ervaring kunnen we vervolgens in de ERDH-adviesraad met collega’s van andere organisaties delen.”

De ERDH Adviesraad bestaat uit vertegenwoordigers van: 

  • Unie van Waterschappen
  • SER
  • Raad voor de Rechspraak
  • Nationale Politie
  • Aiber
  • Koninklijk Huis
  • Invesis
  • Facilicom
  • BNG Bank
  • Haaglanden Medisch Centrum (aspirant lid)
  • Haagse Hogeschool (aspirant lid)
  • Hogeschool InHolland (aspirant lid).

Documenten

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.